NEW YORK:REJÄLA NEDGÅNGAR TROTS VISS ÅTERHÄMTNING,S&P 500 -3,9%
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde ännu en dag långt under nollstrecket, efter en session med anmärkningsvärt stora rörelser. Indexen är nu nere kring de lägsta nivåerna sedan oktober förra året.
Dow Jones hade vid stängning tappat 3,6 procent till 15.873, medan Nasdaq fallit 3,8 procent till nivån 4.526. S&P 500 föll å sin sida 3,9 procent till nivån 1.893. Trots storleken på nedgångarna hade indexen återhämtat sig från noteringarna i börsöppningen. Bland annat noterades Nasdaq då ner nära 9 procent.
1.540 miljoner aktier omsattes New York-börsen och 3.470 miljoner på Nasdaq, vilket är betydligt mer än normalt.
Utveckling i USA föregicks av stora nedgångar på börser världen över tidigare under dagen. Bland annat tappade Shanghai- och Shenzhen-indexen i Kina 8,5 respektive 7,7 procent.
Efter förra veckans kraftiga kursfall hade många marknadsaktörer väntat sig att kinesiska myndigheter skulle ha gått in med åtgärder i syfte att stabilisera det finansiella systemet, men något sådant aviserades inte under helgen eller måndagen.
”Investerare i Kina har tappat förtroende för centralbanken, och det är en mycket alarmerande och svår situation för marknaderna. Det kommer ytterst att bero på huruvida Kina-situationen resulterar i en allvarlig ekonomisk inbromsning. Om det inträffar kommer det att ge efterskalv i USA”, sade en strateg till Bloomberg.
De aktier inom Dow Jones som noterades för kraftigast rörelser var JP Morgan (-5,3%), UnitedHealth (-5,0%), Cisco (-4,8%) och Chevron (-4,8%).
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Chansen för en uppgång den närmaste 5 dagarna när kursen fallit med mer än 6 procent på 4 dagar är ungefär 65 procent. Den nuvarande nedgången är dock exceptionell och de senaste 20 åren har vi inte sett 9 dagar med röda kursstaplar mer än en gång och det var i augusti/september 2001 då kursen fortsatte ner med röda candlesticks i ytterligare 3 dagar innan kursen vände upp.”
Måndagen inleddes med ett negativt gap ner mot stödnivån 1452 och strax innan lunch hade knappt hälften av gapet täppts till men dit men inte längre orkade köparna köparna stå emot. Vid fyratiden nådde nedgången sitt klimax med över 6 procent, och då stod OMXS30 emot bättre än många europeiska börser. En kortare uppstuds innan en svag call fick indexet att stänga vid 1428,1 vilket motsvarade en nedgång med hela 4,5 procent.
I grafen ser vi nu tio röda kursstaplar i rad! Tio röda kursstaplar i rad har bara inträffat en gång sedan 1997 och det var i augusti/september 2001. Den gången fortsatte kursen ner ytterligare två veckor innan en uppgång på mer än 30 procent på tre månader tog vid.
Kursen har nu fallit med 12,7 procent på två veckor det har bara inträffat 15 gånger sedan 1997 och vid 11 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Den genomsnittliga utvecklingen (hänsyn till både upp- och nedgångar) har varit uppgångar med i snitt 3,6 procent den närmaste veckan.
Vi har nu fått två bullish three gap down som är en relativt effektiv omslagsformation. Om 1472 tas ut idag talar mycket för en uppgång till i första hand 1495.
Jag har ju varnat för att det råder en tydlig distribution där de stora elefanterna söker sig till tryggare marker (likviditet).
Volymen igår var den största sedan den 20:e januari och hela 146 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Vi ser att volymen ökad dag för dag i samband med nedgångarna och det är naturligtvis inte någon bra bild.
Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick oljebolagen som backade med hela 8,3 procent. Alla sektorer stängde med nedgångar på mer än 4 procent och det var länge sedan jag såg något liknande.
Ingen aktie på OMXS30 steg igår. Sämst gick Lundin Petroleum, SSAB A och Nokia.
Högst omsatta aktier under måndagen blev HM B, Nordea och Volvo B. Fingerprint blev 11:e högst omsatta aktie och nedgången blev hela 8,7 procent. Endast 40 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 624 stängde rött.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Coor (kl 8.00)
NGM
– Guideline Geo, Medica Nord (ändrat datum från 27/8)
FIRST NORTH
– Catella (kl 7.00), Absolent, Alm Equity, Cantargia, Chrontech Pharma, Corline, Effnetplattformen, Ferronordic, GWS Production, Hansa Medical, SJR, Unlimited Travel
AKTIETORGET
– Amnode, Arocell, Biotech-IGG, Cherry, Oboya Horticulture, Slottsviken Fastighetsaktiebolag
ÖVRIGA NORDEN
– Bakkafrost (kl 6.00), Salmar (kl 7.00), FLSmidth (kl 12.00), Rockwool (sen eftermiddag), Songa Offshore
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– BHP Billiton, Sinotruk
STÄMMOR
– Addvise (extra ), Lagercrantz
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Coor: rapportpresentation kl 10.00
BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Polyplank: första dag för handel utan rätt till uniträtt i nyemission
– Storytel: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:10
KAPITALMARKNADSDAG
– Latour kl 14.00-18.00
MAKROSTATISTIK
– Tyskland: BNP (def) 2 kv kl 8.00
– SCB: PPI juli kl 9.30
– Norge: investeringar i oljesektorn 3 kv kl 10.00
* Tyskland: IFO-index augusti kl 10.00
– USA: TRE detaljhandel, veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckostatistik kl 14.55
– USA: FHFA husprisindex juni kl 15.00
– USA: S&P/CS husprisindex juni kl 15.00
– USA: Markit inköpschefsindex tjänstesektorn (prel) augusti kl 15.45
– USA: försäljning nya hem juli kl 16.00
* USA: hushållens konfidensindikator augusti kl 16.00
POLITIK
– Regeringen: arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presenterar budgetnyhet kl 11.00
CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionsmöte kl 9.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00
MAKRO ÖVRIGT
– Business Sweden: Exportchefsindex 3 kv kl 10.00
– SEB: konjunkturprognos kl 10.00
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Under flera månaders tid har ”världsindexet” varnar för att något stort är på gång men om det var för en upp- eller urladdning är det ingen som kan säga sig veta. Nu får vi signaler om att det ser ut att bli söderut och alltmer talar nu för att vi är på väg in i en Fas 4. Jag har varnat för att ett utbrott kunde bli kraftigt men jag måste säga att de senaste dagarnas utveckling har överraskat mig.”
Veckan inleddes med ett negativt gap och kursen fortsatte hela vägen ner till 1870 innan säljtrycket avtog. Inledningsvis föll kursen med hela 5,5 procent men återhämtade 4,6 procent till halvtid. Avslutningen var dock svagt negativ och stängningen skedde vid 1900 som motsvarade en nedgång med hela 3,6 procent.
Gårdagens stängning skedde i den nedre delen av kursstapeln, vilket i min värld är negativt. De senaste tre dagarna har gapat ner och formationen kallas bullish three gap down. Kursen har de senaste fem dagarna fallit med hela 9,6 procent. Sedan 1997 har vi bara sett detta inträffa 11 gånger men vid 9 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Den genomsnittliga uppgången har varit 5,2 procent! Statistiskt räcker det naturligtvis inte som underlag för beslut men det kan vara en bra påminnelse till att flocken ofta blir lite väl baissig och säljer vid lågpunkterna.
Volymen igår var den högsta sedan den 20:e mar (men det var kvartalsslösen då) och hela 135 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Vi kan med fog säga att de stora elefanterna distribuerar aktier.
Jag har under en tid varnat för att VIX (kallat skräckindex av många) laddar för en större uppgång och att vi ska vara beredda på den smittoeffekt en större rörelse kommer att ha på övriga börser. I fredags steg VIX med 46,4 procent och igår med hela 45 procent och var uppe och vände på 55 vilket var den högsta nivån sedan början av 2009. Placerarkollektivet räknar nu med rörelser mellan 2115 och 1670 den närmaste månaden!
Inte heller igår, för fjärde dagen i rad, var det någon sektor som stängde på minus. Sämst gick energi, telekom och finans som alla backade mer än 4 procent.
Endast 5 aktier steg igår på SP500 medan hela 477 stängde rött. Inte heller igår steg någon av fyra IT/sociala-aktier jag studerar för att bedömma om glaset är halvfullt eller halvtomt. Facebook backade med hela 4,6 procent medan övriga noterade nedgångar mellan 2,5 och 3,5 procent.
Asien: Nedgången i Kina fortsätter för fjärde dagen i rad och nedgången är nu den kraftigaste sedan 2007. Spekulationerna kring om snacket om stöd till finansmarknaderna kanske är mest snack, som det är ofta är när det gäller den kinesiska centralbanken, har skapat en våg av osäkerhet hos placerarkollektivet och det är inget som gillas.